TYPISCH  HOUT

keuken en meubelontwerper

 

Kwaliteit herkennen:

 

Wanneer u op zoek bent naar een meubel dat alleen functioneel  moet zijn met kwalitatief goed meubelbeslag hoeft men onderstaande niet te lezen. Voor deze zijn de standaard keukenzaken een goede keus. In het meubelbeslag zit er namelijk niet zoveel kwaliteitsverschil, het verschil in het meubelbeslag zit hem meer in de verfijning van de afstel mogelijkheden. De kwaliteit van de fronten en werkbladen zijn meestal voor de functie die ze hebben, kwalitatief goed genoeg.

Voor al die andere die op zoek zijn naar kwaliteit in alle facetten is het misschien interessant om onderstaande eens door te nemen. Veel mensen denken een designkeuken te hebben aangekocht omdat deze een vermogen heeft gekost. In werkelijkheid is het een standaard keuken voorzien van alle moderne en duurste snufjes. Het blijft een suzuki alto die gepimpt is met alle toeters en bellen, zodat deze net zo duur is als een porsche. Al die toeters en bellen hebben natuurlijk niets met kwaliteit en design te maken.

 

Aangezien er maar enkele onder ons het geluk hebben gehad om als meubelmaker denken te zijn geboren, is het voor de meerderheid moeilijk om een kwaliteitsmeubel te herkennen. Hierin moeten we ons dan maar laten bijstaan door die eerlijke adviseur, die ons het gevoel wil geven niet te willen verkopen maar ons het beste advies wil geven.

Hier is een kleine toelichting natuurlijk op zijn plaats.

 

Voor een meubel kunnen de meeste van ons design, kwaliteit en afwerking wel herkennen. Wanneer men verschillende meubelzaken op de woonboulevard bezoekt zal men ontdekken dat in de betere design meubelzaken de uitvoering veel verfijnder is dan in de standaard meubelzaken. Door het grote verschil in aanbod wordt de kwaliteit voor velen waarneembaar en enkele zijn dan ook bereid om het prijsverschil te betalen.

 

Voor keukens wordt dit veel moeilijker. Hierin is er zogenaamd een groot aanbod maar er is niet zo’n duidelijke scheiding wat standaard en wat design is zoals in de meubelbranche.

In Nederland zijn er maar enkele keukenzaken die men kan vergelijken met de betere design meubelzaken. Dit zijn meestal de keukenzaken met 1 merk in hun showroom en staan vaak niet op een woonboulevard. De grotere keukenzaken, deze met vaak meerdere bekende keukenmerken in hun assortiment zijn de standaard. Deze keukenzaken worden meestal bezocht en hierin staan zelden echte design en kwaliteits keukens, al wil de verkoper ons dat natuurlijk wel laten geloven.

Na een dag plastic deuren en prints van zogenaamd fineer op folies te hebben bezichtigd lijkt dit de standaard te worden van kwaliteit. Deze folies zijn moeilijk van echt te onderscheiden, geregeld kom ik dan ook bij mensen die denken dat ze een gefineerde keuken hebben gekocht. Wanneer ze dan mijn mening vragen, moet ik ze toch teleurstellen en zeggen dat het een laagje papier is met een foto van fineer. En zo komt een plastic keuken in de woonkamer terecht, naast een designmeubel van een bekende ontwerper. Deze misverstanden zijn niet verwonderlijk natuurlijk nadat men van iedere verkoper (lees autoverkoper) te horen heeft gekregen dat dit het neusje van de zalm is, en dat dit het absolute topsegment is in de keukenbranche.

Wanneer het gaat om afwerking hebben ze helemaal gelijk, kunststof randafwerking en deuren zijn perfect afgewerkt. In deze afwerking is er dan ook bewust een duidelijk onderscheid gemaakt door de keukenfabrikanten in het goedkopere en duurdere segment. Hiermee willen ze het prijsverschil verantwoorden om de klant met een hoger budget het gevoel te geven een kwalitatief goede keuken te hebben gekocht.

Wanneer men alleen op zoek is naar een functionele en  praktische keuken is hier absoluut niets  mis mee. Voor de echte hobbykok is dit vaak een goede keus. Deze kan dan met hetzelfde budget als iemand nodig zou hebben voor een typisch hout, de voor hem belangrijke extra apparatuur kopen zoals een stoomoven, koffieapparaat of wijnkoeler.

 

 

Voor keukens die dezelfde kwaliteit en uitstraling moeten hebben als een designmeubel, moet men toch echt naar een gespecialiseerde keukenzaak of naar de betere meubelmaker.

wpe206ec51.png
wp5533b116.gif
wp69c36dc7_0f.jpg