OVER TYPISCH HOUT

MEUBELMAKER/ONTWERPER TOINE JETTEN (1972) GEBOREN IN HET LIMBURGSE STEIN

 

Als zoon van een gepassioneerde timmerman kon het niet anders dan dat ik in de voetsporen van mijn vader zou treden. Ik ging dan ook naar de Lts in beek om bouwkunde te leren.Na een open dag op het St.Jansberg instituut in Maaseik werd ik door het meubelmakers vak gegrepen. In enkele dagen besloot ik om de Lts vervroegd te verlaten om op 15 jarige leeftijd dagelijks met de fiets van Stein naar Maaseik het meubelmakers vak te gaan leren.  In 1992 was het dan zo ver dat ik mijn diploma industrieel houttechnicus / meubelmaker behaalde. Geïnspireerd door enkele docenten die architect en meubelontwerper waren ging ik na mijn opleiding architectuur studeren in Diepenbeek. Deze opleiding was voor mij helaas te theoretisch en te weinig creatief.  Na het eerste jaar architectuur heb ik enkele jaren als bouwkundig tekenaar gewerkt en heb zo ervaring opgedaan in het tekenvak.

Na het ontwerpen, tekenen en bouwen van ons huis begon de liefde voor het meubelmakers vak en ontwerpen terug te keren. In 2000 heb ik meubelmakerij Typisch Hout opgericht vanuit de kelder van ons huis in Stein. Als zelfstandig meubelmaker / ontwerper kan ik mijn tekenvaardigheid, kennis van de meubelkunst en creativiteit helemaal kwijt. Deze combinatie maakt dat ik het mooiste beroep van de wereld heb.

 

meubelmakerij in aanbouw van typisch hout
houtskeletbouw woning in aanbouw van typisch hout
houtskeletbouw woning in aanbouw van typisch hout
gevelbekleding in aanbouw door typisch hout

GESCHIEDENIS:

 

Meubelmakerij  TYPISCH HOUT is in 2000 opgericht in Stein. In de kelder van onze woning ben ik begonnen met het ontwerpen en vervaardigen van meubels en keukens, hoofdzakelijk in exclusief fineer. Typisch Hout ontleend zijn naam dan ook hier aan, het gebruik van exclusieve fineer soorten die zeer karakteristiek en herkenbaar zijn en een typische tekening hebben, typisch hout.

In 2015 besluiten we om een nieuwe werkplaats te gaan bouwen. De werkplaats in de kelder begon wat onhandig te worden met de steeds zwaarder wordende meubels, en om me te kunnen blijven ontwikkelen was ik toe aan een praktischere werkplaats. We stuiten op een stuk bouwgrond in het Duitse Gangelt, een plaatsje over de grens bij Sittard. Na het huis zelf ontworpen en getekend te hebben, starten we met het geheel zelf bouwen van ons huis. Een klus van 4 jaar met ons tweeën, maar dit resulteerde in een ruime werkplaats met woonhuis op een prachtige locatie.

meubelmakerij van typisch hout