op maat gemaakte meubels en tafels

 

op deze pagina bevinden zich enkele op maat gemaakte meubels en tafels uit eigen meubelmakerij. Alle meubels op deze pagina zijn gemaakt en ontworpen door toine jetten.

 

 

Als meubel-ontwerper/maker verwerk ik graag exclusieve houtsoorten in mijn meubels. Dit zijn vaak houtsoorten die nog alleen in fineer zijn te verkrijgen. Fineer is fijn hout dat van een boomstam wordt versneden tot dunne vellen. In vergelijking met massief hout is fineer een meer milieubewuste keuze doordat men het maximale rendement haalt uit het materiaal. Ik bestel mijn fineer overigens bij leveranciers die gebruik maken van houtproducten uit verantwoorde beheerde bossen. Wil men toch het uiterlijk van hout maar wil men geen bomen hoeven kappen dan is er natuurlijk ook een optie om Hpl in houtmotief te verwerken.

 

 

Van fineer hout hebben de meeste mensen een negatief beeld. Een gefineerde houten kast klinkt goedkoop want het is maar fineer. Voor een deel is dit natuurlijk ook waar. Een massieve santos palissander kast is natuurlijk vele malen duurder dan een gefineerde santos palissander kast (sterker nog een massieve zou onbetaalbaar zijn), maar een massieve eiken kast is goedkoper dan een santos palissander fineer kast. Laten we het maar niet hebben over een steigerhouten kast of grenenkast in vergelijking met een exclusief fineer. Fineer werd overigens al bij de oude egyptenaren toegepast, zij verlijmde al een dun laagje exclusief hout op de meubels van de farao's. Ook in de renaissance werd deze techniek al toegepast op hoogwaardige meubels. Zij hoefden dit natuurlijk niet te doen om materiaal te besparen maar ze wisten (vooral door het spiegelen van fineer) dat een gefineerd meubel mooier was dan een massief meubel.

Wat maakt fineer zo bijzonder?

 

Het mooie van fineer is dat het meubel uit dezelfde stam kan worden gemaakt. Doordat fineer in dunne vellen wordt geschild krijg je vellen met bijna exact dezelfde tekening. Wanneer men deze tekening in spiegelbeeld met elkaar voegd wordt dit beeld iedere keer herhaalt maar ieder paneel is toch anders. Hiermee krijg je het typische beeld van fineer.  Dit is vooral bij een grote kastenwand heel mooi. Bij een massief houten kast  zou dit zeer onrustig zijn door de verschillende planken van verschillende bomen. Dit maakt de robuuste uitstraling van een massieve kast wat overigens weer mooi kan zijn bij een klein meubel.  Als tafel is massief vaak wel een optie omdat deze robuuster oogt en daardoor minder onderhevig is aan krasjes en beschadigingen. 

op maat gemaakte kast in santos palissander

roomdivider uitgevoerd in santos palissander fineer, Hpl en oranje corian

Roomdivider uitgevoerd in wenge fineer met een massieve randafwerking.

design roomdivider op maat gemaakt in wenge fineer met ronde en gebogen vormen

Roomdivider uitgevoerd in wenge fineer met een massieve randafwerking.

design kantoor meubilair op maat gemaakt

inrichting voor een kantoor uitgevoerd in wenge fineer met europees noten fineer.

design wandkast op maat gemaakt in bubinga fineer met ronde vormgeving

inrichting voor een kantoor uitgevoerd in pommele bubinga fineer met makassar fineer.

design eetkamertafel op maat gemaakt in massie noten

eetkamertafel in massief noten.

ronde massieve wenge design salontafel op maat gemaakt in wenge

ronde salontafel uitgevoerd in massief wenge.

design eetkamertafel op maat gemaakt

houten tafel met drie poten en een bladvormig tafelblad in Hpl.